Odată cu răspândirea bolii provocate de coronavirus (COVID-19), se răspândesc și informațiile mai puțin adevărate. Acest virus, cunoscut acum ca SARS-CoV-2, s-a extins din Wuhan, China, pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.
Cunoașterea datelor exacte și adevărate despre acest virus este esențială pentru ca oamenii să se poată pregăti si proteja în mod corect împotriva lui.
Până în prezent, noul coronavirus, denumit în prezent sindromul respirator acut sever coronavirus 2 sau SARS-CoV-2, a cauzat peste 300.000 de infecții la nivel global, provocând peste 10.000 de decese.
Cuvântul „pandemie” a început să apară în titlurile ziarelor, iar oamenii au devenit temători, iar atunci când se instaleaza frica apar dezinformările și zvonurile false. În acest articol discutăm despre unele dintre cele mai comune mituri care circulă în prezent pe social media și nu numai.
- Pulverizarea clorului sau alcoolului direct pe piele ucide virușii din organism
Utilizarea alcoolului sanitar sau a clorului direct pe corp poate provoca vătămări, mai ales dacă intră în ochi sau în gură. Deși oamenii pot folosi aceste substanțe chimice pentru a dezinfecta suprafețele, nu ar trebui să le folosească pe piele. Aceste produse pe bază de clor sau alcool nu pot ucide virușii din organism.
- Doar persoanele în vârstă și tinerii sunt expuși riscului de a fi infectați
SARS-CoV-2, ca și alte coronavirusuri, poate infecta persoane de orice vârstă. Cu toate acestea, adulții mai în vârstă sau persoanele cu afecțiuni de sănătate preexistente, precum diabetul sau astmul, sunt mai susceptibile să se infecteze și să aibă complicații severe.
- Copiii nu se pot infecta cu COVID-19
Toate grupele de vârstă pot fi infectate. Cele mai multe cazuri, până în prezent, au fost la adulți, dar copiii nu sunt imuni. De fapt, dovezi preliminare arată că copiii sunt la fel de predispuși să se infecteze, dar simptomele lor tind să fie mai puțin severe.
- COVID-19 este la fel ca gripa sezonieră
SARS-CoV-2 cauzează boli care, într-adevăr, au simptome asemănătoare gripei sezoniere, cum ar fi durerile musculare, febră și tuse. În mod similar, atât COVID-19, cât și gripa pot fi sub forme ușoare, severe sau, în cazuri rare, fatale. Ambele pot duce, de asemenea, la pneumonie. Cu toate acestea, profilul general al COVID-19 este mai grav. Estimările variază, dar rata mortalității sale pare să fie între 1% și 3%, deci mai mare decât cea a gripei sezoniere.
- Toată persoanele infectate cu COVID-19 mor
Această afirmație este neadevărată. După cum am menționat mai sus, COVID-19 este fatal doar pentru un procent mic de oameni. Într-un raport recent, Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a concluzionat că 80,9% din cazurile de COVID-19 au fost forme ușoare. OMS raportează, de asemenea, că aproximativ 80% dintre oameni vor experimenta o formă relativ ușoară a bolii și care nu va necesita tratament de specialitate într-un spital. Simptomele ușoare pot include febră, tuse, dureri în gât, oboseală și dificultăți de respirație.
- Pisicile și câinii răspândesc coronavirusul
În prezent, există puține dovezi că SARS-CoV-2 poate infecta pisicile și câinii. Cu toate acestea, în Hong Kong, un cățel de rasă, Pomeranian, al cărui proprietar a avut COVID-19 s-a infectat. Câinele nu a prezentat niciun simptom.
„Trebuie să facem diferența între infecția reală și detectarea prezenței virusului. Încă cred că este îndoielnic cât de relevant este dacă și animalele pot fi infectate, întrucât cea mai mare parte a focarului global a fost determinată de transmiterea de la om la om. Este bine să ne informăm corect, dar nu este nevoie să intrăm în panică, mă îndoiesc că s-ar putea răspândi de la animale. Adevăratul motor al focarului sunt oamenii”, spune prof. Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Nottingham din Regatul Unit.
- Măștile de față protejează împotriva coronavirusului
Medicii folosesc măști profesionale pentru față, pentru a fi protejați împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, este puțin probabil ca măștile de față de unică folosință să ofere o astfel de protecție. Deoarece aceste măști nu se potrivesc perfect pe față, particulele virale minuscule pot pătrunde direct prin material. Cu toate acestea, dacă cineva are o boală respiratorie, purtarea unei măști poate ajuta la protejarea altora împotriva infectării.
“Există foarte puține dovezi că purtarea unor astfel de măști protejează purtătorul de infecții”, explică Dr. Ben Killingley, consultant în medicină acută și boli infecțioase la University College London Hospital din Marea Britanie.
OMS recomandă persoanelor care au grijă de persoane infectate sau suspecte de boala cu COVID-19 să poarte o mască. În aceste cazuri, purtarea unei măști este eficientă atunci când este urmată de spălarea mâinilor cu apă și săpun și apoi dezinfectarea cu alcool. De asemenea, atunci când folosiți o mască, este important să o utilizați și să o aruncați corect.
- Uscătoarele de mâini ucid coronavirusul
Uscătoarele de mâini nu ucid coronavirusul. Cea mai bună metodă de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva virusului este să vă spălați pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectare acestora cu produse pe bază de alcool.
- SARS-CoV-2 este doar o formă a răcelii comune care a suferit mutații
Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri, toate având proteine spinoase pe suprafața lor. Unele dintre aceste virusuri folosesc oamenii ca gazdă principală și provoacă răceala comună. Alte coronavirusuri, cum ar fi SARS-CoV-2, infectează în primul rând animale. Atât sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), cât și sindromul respirator acut sever (SARS) s-au transmis de la animale la om.
- Pentru a vă infecta trebuie să stați lânga o persoană cu COVID-19 mai mult de 10 minute
Cu cât timpul petrecut lângă o persoană infectată este mai mare, cu atât este mai probabil să vă îmbolnăviți, dar sunteți susceptibil la infectare chiar și dacă luați contact cu persoana respectivă mai puțin de 10 minute.
- Utilizarea soluției salinei pentru nas protejează împotriva coronavirusului
Nu există nicio dovadă că folosirea soluțiilor saline protejează împotriva infecțiilor respiratorii. Unele cercetări sugerează că această tehnică ar putea reduce simptomele infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare, dar oamenii de știință nu au descoperit că poate reduce riscul de infecție.
- Antibioticele ucid coronavirusul
Antibioticele omoară numai bacteriile, nu omoară virușii.
- Usturoiul protejează împotriva coronavirusurilor
Unele cercetări sugerează că usturoiul ar putea încetini creșterea unor specii de bacterii. Cu toate acestea, COVID-19 este cauzată de un virus și nu există dovezi că usturoiul poate proteja oamenii împotriva COVID-19.
- Pachetele primite din China pot răspândi coronavirusul
Din cercetările anterioare în legătură cu coronavirusuri similare, inclusiv pe cele care provoacă SARS și MERS și sunt similare cu SARS-CoV-2, oamenii de știință cred că virusul nu poate supraviețui pe scrisori sau pachete pentru o perioadă lungă de timp.
- Remediile naturiste pot vindeca și proteja împotriva COVID-19
Niciun remediu naturist nu poate proteja împotriva COVID-19, inclusiv vitamina C, uleiuri esențiale, argintul coloidal, uleiui de susan, usturoiul sau consumul de apă la fiecare 15 minute. Cea mai bună protecție este spălarea mâinilor cât mai des și corect, dar și evitarea locurilor aglomerate.
- Te poți infecta cu coronavirus prin consumul de mâncare chinezească
Nu, nu poți.
- Este posibilă infectarea prin atingerea urinei sau a fecalelor
Este puțin probabil ca acest lucru să fie adevărat. „Nu este foarte plăcut, dar de fiecare dată când înghiți, înghiți mucusul din tractul respirator superior. De fapt, acesta este un mecanism defensiv important. Acest lucru mărește virușii și bacteriile în intestinul nostru, unde sunt denaturate în condițiile acide ale stomacului nostru. Cu ajutorul unor mecanisme de detectare moderne, foarte sensibile, putem detecta aceste virusuri în materiile fecale. De obicei, virușii pe care îi putem detecta în acest fel nu sunt infecțioși pentru alții, deoarece au fost distruși de gâtul nostru”, spune prof. John Edmunds de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, U.K.
Cu toate acestea, este de remarcat faptul că unele cercetări concluzionează că virusurile, care sunt similare cu SARS-CoV-2, ar putea persista în materiile fecale. O cercetare recentă din Jurnalul Asociației Medicale Americane concluzionează, de asemenea, că SARS-CoV-2 este prezent în materiile fecale.
- Virusul moare la temperature ridicate
Unele virusuri, cum ar fi răceala sezonieră și virusul gripal, se răspândesc mai ușor în lunile mai reci, dar asta nu înseamnă că se opresc în întregime atunci când condițiile meteorologice devin mai blânde. Oamenii de știință nu știu cum schimbările de temperatură vor influența comportamentul virsului SARS-CoV-2.
- Coronavirusul este cel mai mortal virus cunoscut de om
Deși SARS-CoV-2 pare să fie mai grav decât gripa, nu este cel mai mortal virus cu care s-a confruntat oamenirea. Alți viruși, precum Ebola, au rate mai mari de mortalitate.
- Vaccinurile împotriva gripei și pneumoniei protejează împotriva COVID-19
Deoarece SARS-CoV-2 este diferit de alte virusuri, niciun vaccin existent nu protejează împotriva infecției cu acesta.
- Virusul își are originea într-un laborator din China
În pofida zvonurilor de pe Internet, nu există dovezi că acest virus a fost făcut în laborator. De fapt, un studiu recent demonstrează că virusul este un produs natural al evoluției societății. Unii cercetători cred că SARS-CoV-2 poate trece de la pangoline la oameni. Alții cred că s-ar putea să treacă de la lilieci la oamenii, cum e cazul SARS.
- Focarul a început pentru că oamenii din China mănâncă lilieci
Deși oamenii de știință sunt încrezători că virusul s-a transmis de la animale la om, nu există dovezi că provine din ciorba de lilieci.
Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com