Aproape 18 milioane de oameni mor anual în lume din cauza bolilor cardiovasculare. Acest lucru înseamnă că la fiecare 40 de secunde cineva își pierde viața în urma unui atac de cord sau a insuficienței cardiace. Și în România bolile cardiovasculare cauzează 60 la suta dintre decesele anuale. În momentul de față, hipertensiunea afectează 7, 4 milioane de pacienţi, în România, ceea ce reprezintă 45% din populaţia adultă.

Fiecare persoană poate preveni apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare: să renunțe la fumat, să mențină o greutate sănătoasă și un nivel scăzut de stres și să adopte un stil de viață și obiceiuri alimentare sănătoase. Dincolo de acestea, partea cea mai importantă în prevenirea agravării acestor boli este diagnosticarea timpurie și controlul periodic.

Statisticile arată că unul din doi pacienți care suferă de boli cardiace moare în 5 ani de la diagnosticare. Reiese astfel necesitatea unei monitorizări stricte a parametrilor vitali (tensiune, puls, nivel de oxigen din sânge, greutate) într-un interval de timp mai mare, a simptomelor existente, precum și a tratamentului acestor pacienți, pentru a se crește speranța de viață. În ultimii ani tehnologia medicală digitală a introdus o modalitate de diagnostic și monitorizare a tendințelor mai simplă și mai eficientă, cele mai importante informații ale pacientului fiind automat sincronizate cu registrul electronic, , iar rezultatele acestor examinări fiind disponibile imediat și revizuite oricând, de oriunde.

Primul proiect de monitorizare la domiciliu

În România, o SINGURĂ clinică de cardiologie și neurologie din București folosește un sistem modern de monitorizare a pacienților cu risc cardiovascular. Măsurătorile de diagnostic, evaluarea datelor și analiza tendințelor, precum și stocarea rapoartelor: toate acestea sunt efectuate cu ajutorul unui device produs de compania MESI, o companie de aparatură medical din Slovenia, care produce dispozitive digitale care simplifică diagnosticarea.

Programul presupune că specialiștii clinicii Emerald asigura vizite săptămânale (MINIM 4 PE LUNA) TIMP DE 6 LUNI, la domiciliul pacienților pentru preluarea parametrilor cardiaci (EKG, măsurarea tensiunii arteriale, pulsoximetrie, fonocardiogramă, greutate, temperatură, indice gleznă braț, test de mers 6 minute), dar și interpretarea în timp real a rezultatelor acestora.

Coordonatoarea proiectului, conf.dr. Oana Fronea, medic primar cardiologie, medic specialist medicină internă spune că acest proiect aduce beneficii atât pacienților, cât și sistemului sanitar.

O monitorizare atentă a simptomelor existente și a întregii evoluții a acestei afecțiuni este imperios necesară. Mai multe țări europene au implementat aceste tehnologii și s-au dovedit pe deplin eficiente, în împiedicarea rezultatelor adverse, în detectarea afecțiunilor în stadii incipiente și, drept urmare, în a prelungi viața acestor pacienți, fără episoade de acutizare sau de spitalizări frecvente și mai ales supraviețuirea cu o calitate a vieții mai bună, pacienții reușind să își conserve capacitatea de a fi independenți, chiar de a continua să fie activi din punct de vedere fizic și social. Avantajele pentru pacienți sunt că beneficiază de o monitorizare complexă a simptomelor și a parametrilor vitali, tensiune arterială, puls, nivel de saturație cu oxigen, ritm cardiac și altele, se pot identifica precoce cele mai mici semne care ne avertizează că urmează un episod de decompensare cardiacă, care dacă nu este observat și tratat la timp duce la necesitatea de a fi internat. Astfel, programul previne spitalizările în stadii avansate și complicate ale bolii și duce la o scădere, în acest fel, a numărului total de internări din spitale. Monitorizarea se face asigurând un confort pacientului și familiei sale și astfel și evoluția bolii poate fi net îmbunătățită”.

Programul de monitorizare la domiciliu își propune ca, pe o perioadă de șase luni, pacientul să beneficieze de trei evaluări complete cardiovasculare în clinică. De asemenea pacientul va fi vizitat săptămânal la domiciliu, de către un cadru medical care va folosi echipamentul MESI MTABLET pentru măsurarea parametrilor vitali, alături de investigarea simptomelor care ar putea sugera că pacientul este în pragul unei decompensări cardiace. Dacă pe parcursul acestei monitorizări echipa medicală identifică riscuri semnificative, pacientul va beneficia de o vizita suplimentară în centrul Emerald și o evaluare suplimentara.

Doctor Oana Fronea spune că programul de monitorizare la domiciliu este binevenit în situația epidemiei de Coronavirus. „În contextul pandemiei, acest program de monitorizare la domiciliu a pacienților cu boli cardiovasculare, care înseamnă vizite puține la clinica și evitarea expunerii la infectare prin deplasarea la medic. Este cunoscut că pacientul cardiovascular cronic necesită controale de evaluare periodică, controale care au menirea de a asigura ținerea sub control a bolii. Acum știm care este mortalitatea în urma infectării cu virusul SARCOV 2 la pacienții cardiovasculari, dar nu știm câți pacienți care au o boala cronică au decedat pentru ca boala a scăpat de sub control pentru că de frica infectării, ei nu au solicitat la timp consultul medical care poate le-ar fi prelungit viața. Ne propunem ca acest program să ofere și să asigure pacientului cu boala cardiovasculară cronică acest confort de a face controalele periodice necesare într-un mediu cu risc minim, mergând noi la el acasă, unde se simte în siguranță și astfel să nu plătească prețul fricii de infectare”.

Clinica Emerald va asigura monitorizarea tuturor condițiilor pacienților cu ajutorul sistemului MESI mTABLET. Acesta este compus dintr-o tabletă de uz medical, care integrează diverse instrumente de diagnostic wireless și aplicații de măsurare rezultatele măsurătorilor sunt sincronizate cu HR electronic, și sunt accesibile tuturor celor care au acces la un grup de lucru, creat de un medic care utilizează mTABLET. Modulele de diagnostic wireless fac posibile toate măsurătorile importante, precum ECG, SPO2, tensiune arterială, indice gleznă-braț etc.

Prezentarea sistemului o puteți vedea aici: https://youtu.be/30MK9u9oClg

Prin folosirea sistemului MESI mTABLET, doctorul poate obține informații despre pacient într-un mod exact și facil.

Sistemul este compus din:

  1. Măsurare ECG cu 12 canale folosind modulul MESI ECG, poate fi vizionat aici https://youtu.be/27PbqC9TGBw si aici https://youtu.be/xh5HsmFnJjU
  2. Modul pulsoximetrie SPO2 MESI, prezentarea poate fi vizualizată aici: https://youtu.be/ry2vCS-Y19w si aici https://youtu.be/Zv8ro07L4vA
  3. Procesul de măsurare a tensiunii arteriale folosindu-se modulul MESI BP se poate viziona aici https://youtu.be/FUlnjGaqzDY si aici https://youtu.be/HJhTldw1bow
  4. Măsurarea indicelui gleznă-braț, folosind MESI mTABLET ABI poate fi vizionată aici https://youtu.be/aEWpr1BddMc si aici https://youtu.be/Fx3zHgxbdVY
  5. Stand de încărcare cu 4 porturi

Folosind tableta MESI mTABLET, medicul poate crea profile pentru fiecare pacient, iar adăugarea valorilor măsurătorilor se face automat, pe măsură ce sunt efectuate. Doctorul are astfel posibilitatea să vadă istoricul pacientului, să trimită aceste date către alți medici sau utilizatori pentru o a doua opinie și poate trimite pacienților rezultatele pe email . MESI oferă clienților săi posibilitatea de a cumpăra accesorii și opționale direct de pe site.

Sistemul inteligent MESI a fost adus în premieră în România de către compania LIAMED. De 21 de ani pe piața de aparatură medical din România, LIAMED s-a dovedit un partener de încredere pentru Spitale, Clinici, Policlinici, Cabinete Medicale Individuale, lucru reflectat în zâmbetul celor peste 15.000 de clienți mulțumi de pe întreg teritoriul României.

 

 

DESPRE LIAMED

LIAMED este o companie specializată în distribuție de aparatură medicală, instalare, service, instruire și educație medicală, prin prezentarea către medicii interesați a celor mai noi tehnologii în showroomul companiei. Din portofoliul LIAMED fac parte produse destinate majorității specialităților medicale: Ultrasonografie, Neurofiziologie, Cardiologie, Chirurgie, Sterilizare, ATI, ORL, Fizioterapie, Endoscopie flexibilă, Spirometrie, Mobilier Medical, Monitoare medicale, Dispozitive medicale, Consumabile, Printere și PRP. Cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, specialiștii LIAMED lucrează în fiecare zi cu gândul la excelență și la misiunea pe care și-au asumat-o: să sprijine creşterea calităţii actului medical, prin asigurare de dispozitive medicale şi servicii conexe cât mai complete şi de calitate, accesibile personalului medical. Mai multe detalii despre LIAMED găsiți pe www.liamed.ro.

Mai multe detalii despre MESI și produsele inovative aduse de LIAMED în România obțineți de la product managerul LIAMED, Florin Negru – 0753105226 sau [email protected].