În ultimii ani, infecțiile intraspitalicești sau nosocomiale (IN) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, fiind o cauză a morbidității și mortalității pe plan mondial, cu un deosebit impact economic și uman, prin prelungirea perioadei de internare și creșterea costurilor. Agenții patogeni responsabili pentru IN variază în funcție de patologia pacientului, de tipurile de servicii medicale, dar și de la țară la țară. Ei pot fi de natură bacteriană, virală sau fungică.
Factorii de risc sunt multiplii. De la utilizare prelungită și inadecvată a dispozitivelor invazive și a antibioticelor sau nerespectarea normelor de izolare, până la condițiile inadecvate de igienă si eliminare a deșeurilor de spital, echipament insufficient sau personal medico-sanitar și de întreținere insuficient. La toate acestea se mai pot adauga si infrastructura deficitară, supraaglomerare sau lipsa de proceduri.
Un alt factor este și lipsa supravegherii serviciilor tehnice (spălătorie, bucătărie, ventilație, diverse conducte).
Pentru a veni în sprijinul unităților medicale, o echipă de ingineri turci de la compania Teknomar au creat un un dispozitiv medical de decontaminare a aerului, care produce ioni negativi și ozon (O3). Dispozitivul UVION reușește astfel să distrugă virusuri, fungi, mucegaiuri și sporii din aer, și în același timp, curăță aerul de particule, polen și agenți pe bază de etilenă și asigură o atmosferă sterilă.

Cum se sterilizează aerul?

smart

Ionii negativi sunt atomi de oxigen inodori cu electroni în exces. Ozonul este o moleculă cu 3 atomi de oxigen. Aceștia contribuie la împrospătarea aerului prin neutralizarea mirosului din mediu înconjurător. Suma ionilor negativi și pozitivi are o valoare constantă in mediul înconjurător.
Scopul sistemului UVION este de a crește ionii de oxigen care interacționează cu virușii. Când acești ioni interacționează cu virusul, formează hidroxil un compus care ajuta la dezactivarea oricărui virus. Tehnologia de ionizare este o soluție superioară, deoarece tratează proactiv aerul din spațiul ocupat la sursa contaminării.
Asadar, beneficiile ultilizarii unui astfel de sistem de curățare si decontaminare a aerului pentru spitale sunt evidente, mai ales în această perioadă de pandemie, în care virusul SARSCOV 2 pare imbatabil.

Unde puteți găsi tehnologia UVION în România
Tehnologia UVION a ajuns și în România prin intermediul companiei LIAMED, una dintre cele mai vechi companii românești care activează pe piața de echipamente medicale. Cu un bogat portofoliu in materie de aparatură medicala, compania din Brașov oferă totodată și servicii de instalare si service.

DESPRE LIAMED

De 21 de ani pe piața de aparatură medicală din România, LIAMED s-a dovedit un partener de încredere pentru Spitale, Clinici, Policlinici, Cabinete Medicale Individuale, lucru reflectat în zâmbetul celor peste 15.000 de clienți mulțumi de pe întreg teritoriul României.
LIAMED este o companie specializată în distribuție de aparatură medicală, instalare, service, instruire și educație medicală, prin prezentarea către medicii interesați a celor mai noi tehnologii în showroomul companiei. Din portofoliul LIAMED fac parte produse destinate majorității specialităților medicale: Ultrasonografie, Neurofiziologie, Cardiologie, Chirurgie, Sterilizare, ATI, ORL, Fizioterapie, Endoscopie flexibilă, Spirometrie, Mobilier Medical, Monitoare medicale, Dispozitive medicale, Consumabile, Printere și PRP. Cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, specialiștii LIAMED lucrează în fiecare zi cu gândul la excelență și la misiunea pe care și-au asumat-o: să sprijinine creşterea calităţii actului medical, prin asigurare de dispozitive medicale şi servicii conexe cât mai complete şi de calitate, accesibile personalului medical. Mai multe detalii despre LIAMED găsiți pe www.liamed.ro.