Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la 17 septembrie. Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019 pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi pentru a acţiona în vederea îmbunătăţirii siguranţei acestora.
Ziua Mondială a Siguranței Pacientului reprezintă un prilej de conștientizare din partea publicului și implicare a acestuia pentru creșterea globală a înțelegerii și solidarității, care să conducă la acțiuni comune în vederea promovării siguranței pacientului.
Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță! (Safe health workers, Safe patients)
Acesta este sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca pe 17 septembrie Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Tema a fost stabilită de OMS după ce “pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar deces. Mai mult, lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la afectarea pacientului. Prin urmare, Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2020 are ca temă: Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”
“Vorbește deschis despre siguranța cadrelor medicale” este îndemnul OMS din acest an.
Pandemia COVID-19 a dezvăluit mari provocări cu care se confruntă lucrătorii din domeniul sănătăţii la nivel global – risc crescut de infecţii asociate asistenţei medicale, violenţă, accidente, stigmatizare, boală şi deces. În plus, lucrul în medii stresante exacerbează riscurile la adresa sănătăţii fizice şi mintale şi a siguranţei lucrătorilor din domeniul sănătăţii, făcându-i mai predispuşi la erori care ar putea duce la vătămarea pacienţilor. Astfel, OMS face apel la acţiuni urgente şi durabile din partea tuturor părţilor interesate să recunoască şi să investească în siguranţa lucrătorilor din domeniul sănătăţii, ca o prioritate pentru siguranţa pacientului.
În octombrie 2004, OMS a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) declară săptămâna 14-18 septembrie 2020 ca fiind “Săptămâna Siguranței Pacientului în România”.
Inițiativa ANMCS vine în continuarea campaniei de anul trecut dedicate siguranței pacientului, după ce în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, s-a stabilit ca, începând din 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.
ANMCS propune ca în toată această săptămână, atât personalul medical, pacienții, aparținătorii, cât și orice persoană care apreciază munca depusă de personalul medical, mai ales în această perioadă, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment.
De asemenea, ANMCS propune ca în data de 17 septembrie la ora 12, timp de un minut, oricine dorește să se alăture campaniei să se oprească și să aplaude în semn de apreciere și mulțumire pentru personalul medical.
Tot pentru continuarea manifestărilor organizate anul trecut, autoritățile sunt invitate ca în seara de 17 septembrie să ilumineze în portocaliu o clădire sau un monument simbol al localității.
“Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a dezvăluit provocările uriașe și riscurile pentru lucrătorii în sănătate. Mulțumesc, încă o dată, personalului medical pentru implicare și munca depusă, în special în această perioadă. Urez sănătate celor 2900 colegi care au nevoie de asistență medicală fiind infectați cu noul coronavirus. Gândul meu se îndreaptă și către familiile celor care au pierdut lupta”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.