O boală recent descrisă la copii și legată de COVID-19 duce la schimbări semnificative ale globulelor albe din sânge – o descoperire care poate permite medicilor să evalueze mai bine starea pacienților lor tineri și să prezică rezistența lor la tratamentele actuale, dezvăluie un nou studiu.
Sindromul inflamator multisistemic pediatric asociat cu infecția cu SARS-CoV-2 (PIMS-TS) este o boală nouă care împărtășește unele caracteristici cu boala Kawasaki, precum și cu sindromul de șoc toxic.
Experții au examinat probe de sânge de la copiii internați in perioada pandemiei cu Covid-19 la Spitalul de Copii din Birmingham, Marea Britanie – descoperind schimbări majore ale monocitelor (un tip de celule albe din sânge) la pacienții cu PIMS-TS și Boala Kawasaki.
Condusă de cercetători de la Universitatea din Birmingham, echipa formată din oamenii de știință și experții din domeniul sănătății din Marea Britanie și Irlanda și-au publicat concluziile preliminare pe medRxiv.
Autorul principal, dr. Graham Taylor, de la Institutul de Imunologie și Imunoterapie de la Universitatea din Birmingham, a comentat: „Studiul nostru este primul care a dezvăluit că boala Kawasaki și PIMS-TS sunt ambele caracterizate de schimbări profunde ale numărului de monocite și structura lor genetică. Rezultatele noastre necesită confirmare într-o cohortă mai mare de pacienți, dar schimbările pe care le-am observat sunt probabil foarte relevante, ceea ce ne permite să prezicem rezistența la boli a copiiilor cu PIMS-TS și Boala Kawasaki, precum și identificarea terapiei alternative pentru ambele boli.“
Dr. Barney Scholefield, consultant pentru pediatrie în terapie intensivă de la Birmingham Women and Children Hospital NHS Foundation Trust, a comentat: „Copiii bolnavi admiși în unități de terapie intensivă la nivel mondial cu PIMS-TS necesită cercetări urgente pentru a înțelege această stare rară.
Echipa de la Universitatea din Birmingham a efectuat rapid analize inedite, în profunzime, pentru a identifica potențialele ținte pentru tratament. Abordările de ultimă oră utilizate vor ajuta viitorii copii afectați de COVID-19. ”
Secvențializarea acidului ribonucleic (ARN) le-a permis experților să identifice schimbări mari în frecvența monocitelor clasice, intermediare și neclasice în ambele boli.
SARS-CoV-2, cauza virală a COVID-19 provoacă de obicei infecții respiratorii ușoare la copii și adulți tineri. Cu toate acestea, în cazuri rare, copiii dezvoltă ulterior PIMS-TS – prezentând febră, inflamație și dovezi de insuficiență de organ care duc la disfuncții cardiace, hipotensiune arterială și șoc, care pot pune viața în pericol.
PIMS-TS are caracteristici clinice comune cu boala Kawasaki – o inflamație a vaselor de sânge care afectează în mare parte copiii sub cinci ani. Boala Kawasaki poate provoca inflamația mușchilor cardiaci dacă este lăsată netratată și este cauza principală a bolilor cardiace dobândite la copiii din țările dezvoltate.
Având în vedere apariția recentă a PIMS-TS, se cunoaște puțin despre procesele imunologice care determină boala și dacă acestea sunt similare sau diferite cu boala Kawasaki.
Material preluat integral si tradus de pe www.medicalxpress.com