Sindromul hemolitic uremic atipic are la bază mutații genetice ...Sindromul hemolitic-uremic atipic (SHUA) este o boală genetică caracterizată prin formarea de cheaguri de sânge în vasele mici de sânge ale rinichilor. În afară de diferitele simptome ale SHUA, cum ar fi anemia hemolitică (distrugerea globulelor roșii), trombocitopenie (număr scăzut de trombocite) și insuficiență renală, de asemenea, pacienții prezintă deseori dispnee (scurtarea respirației).

Dispneea nu numai că poate să limiteze activitatea fizică, dar poate provoca frică și anxietate. Iată câteva sfaturi pentru minimizarea dispneei.

 

Aflați scorul dvs. Borg

Scala de dispnee Borg vă ajută să vă evaluați dificultatea actuală de respirație. Acesta variază de la 0 la 10, 0-  fără dificultăți de respirație și 10 fiind dificultatea maximă. Scorul Borg este util pentru a transmite medicilor sau îngrijitorilor dificultățile de respirație pe care le  întâmpinați.

 

Practicați controlul respirației

Oamenii tind, de obicei, să tragă aer adanc în piept sau să respire mai repede când se simt lipsiți de respirație. Acest lucru vă poate obosi mușchii pulmonari mai rapid și poate agrava dispneea.

Exersați respirația blândă sau controlul respirației, așezându-vă într-o poziție confortabilă atunci când nu saveti dificultati de respirație și folosiți cel mai bine diafragma. Un indicator pentru controlul adecvat al respirației este că expirația ta trebuie să fie mai lungă decât inspirația, cu o pauză naturală după expirație.

Un alt mod de a exersa controlul respirației este respirația cu buzele apropiate. În acest fel, inspirați ușor pe nas, vă aporpiati buzele ca și cum ati sufla într-o lumânare, expiratia printre buze fiind aproximativ de două ori mai lunga decat inspiratia. Acest lucru vă asigură că goliți tot aerul din plămâni.

 

Odihna

În timp ce efortul fizic poate provoca ingreunarea respirației, este important să vă păstrați ritmul. În acest fel, este posibil să vă puteți recăpăta respirația. Urmăriți semnele precum creșterea frecvenței cardiace și oboseala, ceea ce înseamnă că trebuie să vă odihniți înainte de a efectua o activitate ulterioară. În timp ce efectuați activități precum mersul pe jos sau urcarea scărilor, exersați respirația ritmată. În timpul respirației ritmate, inspirați timp de un pas și faceți unul sau doi pași în timp ce expirați.

 

Folosiți un ventilator de mână

Dacă țineți un ventilator mic, portabil, la 15-20 centimetri departare de nas și gură, vă poate scuti de dificulati in respiratie. Acest lucru se datorează faptului că mișcarea aerului rece pe zonele acoperite de nervul trigemen reduce senzația de lipsa de aer. Dacă nu aveți acces la un ventilator de mână, o cârpă umedă sau un spray pulverizator cu apa poate oferi beneficii similare.

 

Evitați fumatul

Cei care suferă de dispnee ar trebui să evite complet fumatul. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc cunoscut atât pentru afecțiuni renale, cât și pentru inimă și poate întări vasele de sânge din rinichi, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. Dacă aveți probleme să renunțați, consultați medicul pentru sfaturi.

 

Schimbarea poziției corporale

Stând în picoare și sprijinit cu spatele sau lateral de un perete cu picioarele ușor depărtate și la aproximativ un picior de perete poate ajuta majoritatea oamenilor să își recupereze respirația. Există și alte poziții utile dacă aveți afecțiuni pulmonare obstructive sau restrictive.

 

Oxigenoterapia 

O senzație de greutate in respirație nu indică lipsa de oxigen. Cu toate acestea, dacă testele arată că nivelul de oxigen din sânge este scăzut, este posibil să fiți trimis la un specialist pentru o terapie cu oxigen pe termen lung, care durează aproximativ 15 ore pe zi. Uneori, oxigenoterapia portabilă poate fi administrată dacă trebuie să rămâneți activ.

 

Medicația

Inhalatoarele sau nebulizatoarele pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la curățarea sputei, dacă există. În cazuri grave, medicamente precum opioidele pot fi de ajutor. Aceste medicamente pot avea reacții adverse grave și dau dependenta, așa că e obligatoriu să consultați medicul înainte de a le lua.

 

 

Material preluat integral si tradus de pe www.ahusnews.com.