Pe 8 mai este marcată peste tot în lume Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian.  Potrivit World Ovarian Cancer Coalition sunt 300.000 de femei diagnosticate cu acest tip de cancer la nivel global, din care 180.000 pierd lupta in fiecare an.

Cancerul ovarian este o mare provocare, este o lupta cu un inamic “tăcut și perfid”. Diagnosticul precoce este esențial, pentru a îmbunătăți sansele de supraviețuire ale femeii. Supraviețuirea la 5 ani pentru femeile care sunt diagnosticate cu cancer in stadiul 1  – care nu s-a răspândit la alte organe – este de  90%. Din păcate, în majoritatea cazurilor cancerul ovarian este diagnosticat când boala este deja avansată, în stadiul III.

Provocator este și tratamentul chirurgical al bolii, intervenția chirurgicală fiind de o mare complexitate, pentru că în stadiile avansate leziunile exced zona pelvică, fiind necesară o “chirurgie de teritoriu”. Complicațiile post-intervenție, după rezecții  intestinale sau rezecțiilor vasculare, pot fi prezente în cancerele extinse.

“În contextul actual, al pandemiei de #Covid19, provocările la care sunt expuse pacientele care se confruntă cu un diagnostic de cancer ovarian sunt complexe și necesită un management proactiv în toate etapele medicale, chimioterapice și/sau chirurgicale, pentru a îmbunătăți prognosticul, dar și calitatea vieții femeii afectate. Este o luptă pentru fiecare zi în plus, o luptă pentru care pacientelor le trebuie determinare și curaj. Suntem lângă ele și regândim în fiecare zi strategia terapeutică pentru a le asigura cele mai sigure condiții. Tratamentul cancerului de ovar reprezintă o urgență medicală și trebuie tratată ca atare!”, a declarat Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, Președinte al Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătății.