Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță, Coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară în cadrul Societății Române de Cardiologie, transmite prin intermediul portalului MedicalManager.ro un mesaj special prilejuit de Ziua Națională a Inimii, marcată în fiecare an pe 4 mai.

Aveți grijă de inima dumneavoastră! Cu atât mai mult pe perioada pandemiei! Cum? Pe scurt, să faceți exerciții fizice, să aveți o dietă echilibrată, să aerisiți locuința, să nu fumați, să vă hidratați și să dormiți suficient! E bine să vă mențineți rețeaua socială la distanță, dar fără a întrerupe comunicarea cu prietenii și familia – nu în fața blocului, nu pe casa scării, nu la poartă, ci în fața computerului sau folosind telefonul.

Fac o mențiune specială pentru efectuarea de exerciții fizice zilnice (sau măcar de 5 ori pe săptămână) – însumați săptămânal 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate crescută. Alternați exercițiile prin diversificarea programului zilnic – de exemplu, bucurați-vă cât mai frecvent de pauze active, folosiți o ghidare online a exercițiilor sau faceți exerciții de respirație și utilizați tehnici de relaxare. Deși tot ce nu e legat de COVID pare azi neesențial, pe termen lung, riscul numărul 1 este tot cel legat de arterele inimii, adică riscul… CORONArian!”, afirmă Prof. Univ. Dr. Dan Gaiță.

 

Ziua naţională a Inimii este marcată anual în România, la data de 4 mai, fiind instituită în conformitate cu directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale din 1996, s-a hotărât ca Ziua naţională a inimii să fie marcată în Romania la data de 4 mai, această zi fiind un prilej important de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare.

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Conform Societăţii Române de Hipertensiune, în ţara noastră, bolile cardiovasculare determină peste 62% din totalul deceselor.