Românii se pare că ”au reușit să aplatizeze curba infectărilor, nu am avut un vârf ascuțit al pantei infectărilor, nu am ajuns într-o criză într-un timp scurt, iar măsurile de distanțare socială încep să își arate rezultatele”, potrivit radiografiei realizate pentru MedicalManager.ro de europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European.
”Calculele făcute de specialiști arată că suntem încă într-o zonă în care lucrurile pot fi ținute sub control. Nu am ajuns în situația Spaniei sau a Italiei. Numărul de infectări crește, acest lucru este normal, dar încă nu avem o situație critică în privința numărului de cazuri ce ajung la ATI. Vârful crizei este preconizat să fie după Paște. Românii trebuie să mai reziste și să mențină distanțarea socială. Tuturor ne este greu. Au trecut trei săptămâni deja, dar este important să ne mobilizăm și să rezistăm”, a arătat europarlamentarul liberal.
Efortul colectiv a meritat
În opinia lui Bușoi, ”statisticile vorbesc de la sine”. ”Am luat deciziile la timp. Dacă ne raportăm la Italia, Franța, Spania, vedem fără niciun dubiu că a contat enorm faptul că s-au luat măsurile dure, la momentul potrivit. Aici, trebuie să adaugăm un lucru, românii, cei mai mulți dintre ei, au fost mai disciplinați, au conștientizat riscul, au respectat indicațiile autorităților. A fost un efort colectiv: autorități, populație, dar a meritat”, a explicat reprezentantul Parlamentului European.
În ceea ce privește situația de la Suceava, acesta este de părere că, deși lucrurile au scăpat de sub control, se vor îmbunătăți, odată cu preluarea conducerii de doctorii militari: ”Sigur că situația putea fi preîntâmpinată. A fost prost management, au fost încălcări de protocol, s-au scăpat lucrurile de sub control și s-a ajuns la ce s-a ajuns. Sunt convins că doctorii militari, care au preluat conducerea managerială a spitalului, vor pune lucrurile în ordine. Cred că trebuie să le mulțumim doctorilor din alte județe care au venit voluntar la Suceava, conștienți de misiunea grea pe care o au și au intrat în acest război. Echipa nou creată acolo va reuși. Am încredere în capacitatea lor.”
Medicii români: profesioniști și dedicați, putem conta pe ei
Potrivit lui Cristian Bușoi, în tabloul medical românesc de ansamblu, accentul ar trebui să se pună pe activitatea remarcabilă și strădaniile medicilor, pe timp de criză, iar nu pe unele voci, care au amenințat cu demisia.
”Eu știu că sunt 60.000 de doctori în România. Au fost câteva voci care au amenințat. În situații de acest gen, cu încărcătură emoțională mare, cu un stres enorm, apar inevitabil și astfel de voci, mai ales că au fost și cazuri în care spitalele îi trimitea în luptă, fără echipamentul de protecție adecvat. Consider că nu trebuie să ne împărțim în tabere, nu trebuie să acuzăm sau să scoatem prea mult în față astfel de evenimente. Lucrurile trebuie rezolvate. Doctorii trebuie să primească echipamentele de protecție adecvate și să fie susținuți prin toate mijloacele. Medicii români ne-au arătat, în aceste zile, că sunt profesioniști, că sunt dedicați și că putem conta pe ei. Mulți au făcut eforturi uriașe și și-au făcut treaba, așa cum scrie la carte. Nu vom ajunge să îi cunoaștem pe toți, presa nu îi va arăta pe toți acești eroi, dar putem, când ne gândim la ei, să le adresăm un simplu …mulțumesc!”, a arătat europarlamentarul, de profesie medic.
Putem învinge virusul
”Eu am urmat întru-totul sfaturile date de autorități! În continuare am grijă să respect normele de igienă și pe cele de distanțare socială și îi îndemn pe români să facă la fel. Putem învinge acest virus. Suntem puternici și nu trebuie să ne temem. Respectăm regulile impuse în această situație și vom învinge!”, a mai spus Bușoi, chestionat în legătură cu propriile măsuri antiinfectare.