Fundația Special Olympics din România a anunțat ieri lansarea programului „Angajaţi, NU Asistaţi!”, care are ca principal scop ca, în termen de 12 luni, să crească șansele de angajare pentru persoanele cu sindrom Down din 12 orașe ale țării. Proiectul beneficiază de o finanțare din partea ING Tech Romania, și va avea ca principali beneficiari 120 de persoane cu această afecțiune, care vor învăţa cum să îşi caute un loc de muncă, să comunice cu posibilii angajatori, să se prezinte la interviul de angajare, să se integreze la noul loc de muncă şi să relaţioneze cu colegii şi managerii.
În paralel, inițiatorii proiectului se vor adresa și angajatorilor, pentru a-i conștientiza în legătură cu faptul că persoanele cu sindrom Down pot fi angajate, dacă mediul de lucru este adaptat specificului si abilităţilor lor.
Tot în cadrul programului și tot în scopul facilitării integrării pe piața muncii a pacienților cu sindrom Down, va fi dezvoltată și o platformă on-line adresată atât beneficiarilor direcți, cât și aparținătorilor și angajatorilor. Platforma va cuprinde inclusiv CV-uri video ale candidaţilor cu sindrom Down, iar secțiunea dedicată acestora va fi adaptată nivelului lor de înțelegere.
Un alt proiect important la care se va lucra în cadrul acestui program este și documentarea și redactarea primului ghid de angajare a persoanelor cu sindrom Down din România. La acest document se va lucra până în primăvara anului viitor, ghidul urmând a fi lansat în cadrul unui forum național care va avea loc atunci la București. La eveniment vor participa persoane cu sindrom Down, aparţinători, manageri şi experţi în domeniul Resurselor Umane, Reprezentanți ai unor ONG-uri şi traineri, iar lucrările forumului vor fi ulterior replicate la o scară mai mică în cele 12 orașe incluse în proiect. Aici vor fi organizate workshop-uri cu angajatori locali, specialişti şi persoane cu sindrom Down din comunitate.
Reprezentanții fundației Special Olympics spun că persoanele cu sindrom Down pot lucra ca muncitori, asistenţi, antrenori, ambalatori, dansatori, bibliotecari, pictori, activişti, actori, scriitori, antreprenori sau lucrători în zona auto. De asemenea, pot să lucreze inclusiv în zona IT, ca operatori introducere de date.
Datele Ministerului Muncii indică faptul că, din cele 823.956 de persoane cu dizabilităţi aflate în evidențe în România, 130.666 sunt cu dizabilităţi intelectuale, iar persoanele cu sindrom Down au o pondere numeroasă în această categorie. Statisticile recente arată că în ţară trăiesc 4.420 de persoane cu această afecţiune, însă un calcul realizat pe baza incidenţei la nivel global, ridica cifra estimată la 20.000 de cazuri, după cum au menționat reprezentanții fundației.
Aceștia mai spun că persoanele cu dizabilităţi intelectuale reprezintă 2,5% dintre angajaţii cu dizabilităţi din România, deşi constituie 16% din totalul persoanelor cu dizabilităţi. „Studiile arată că persoanele cu dizabilităţi intelectuale au cele mai mici şanse de angajare. Proiectele implementate până în prezent demonstrează că nu numai abilităţile cognitive reduse, lipsa de pregătire, oportunităţile reduse de formare profesională adaptată nivelului lor de înţelegere şi de abilităţi, diminuează şansele de ocupare ale persoanelor cu sindrom Down, ci este vorba şi despre prejudecăţile angajatorilor, care nu cunosc această categorie, nu şi-au pus problema adaptării mediului de lucru şi a programului la specificul lor și se tem de reacţia colectivului”, se arată într-un comunicat remis cu ocazia lansării programului.